Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Αδελφοί Γκριμ





ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ



Το 2012 «Τα παιδικά και οικογενειακά παραμύθια» των αδελφών Γκριμ θα γιορτάσουν τα διακοσιοστά γενέθλια τους. Στις 20 Δεκεμβρίου του 1812 εκδόθηκε ο πρώτος τόμος. Είναι λοιπόν η επέτειος του μνημείου αυτού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Οι αδελφοί Γιάκομπ και Βίλχελμ Καρλ Γκριμ ήταν δύο ιδιαίτερα δημοφιλείς συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών που γεννήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου του 1785 και στις 24 Φεβρουαρίου του 1786 αντίστοιχα στο Χάναου της Γερμανίας. Εργάστηκαν ένα διάστημα ως βιβλιοθηκάριοι στο Κάσσελ προσλήφθηκαν ως καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, ο Γιάκομπ το 1830 και ο αδελφός του πέντε χρόνια αργότερα. Άρχισαν να συλλέγουν παραμύθια γύρω στο 1807, μια περίοδο που υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για παρόμοια έργα.

Κάποια από τα παραμύθια τους είναι: η Κοκκινοσκουφίτσα, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, Ο Βασιλιάς Βάτραχος, Κουτσοκαλιγέρης , Χάνσελ και Γκρέτελ, Ραπουνζέλ, Ο γενναίος ραφτάκος, Η Ωραία Κοιμωμένη, Σταχτοπούτα, Ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια, Αδελφός και Αδελφή και άλλα. Μεταξύ του 1816 και του 1818 εξέδωσαν δύο τόμους με γερμανικούς θρύλους με τίτλο "Deutsche Sagen" που περιείχε 585 ιστορίες γραμμένες με χρονολογική σειρά.

Τσιβλέρη Ελένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας...