Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ


Κατά την εξεταστική περίοδος, η ένταση και μερικές φορές το άγχος κορυφώνονται. Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα, ώστε να μπορούμε να διανύουμε αυτή την περίοδο όσο πιο παραγωγικά - αλλά ταυτόχρονα και ήρεμα - γίνεται.

 Το άγχος είναι αντιπαραγωγικό. Αν έχεις εξετάσεις και αγχώνεσαι, μάλλον αδικείς τον εαυτό σου και αποδίδεις λιγότερο από όσα αξίζεις. Και αυτό, διότι το άγχος έχει την ιδιότητα να θολώνει το νου του ανθρώπου, ώστε να μη μπορεί να σκεφτεί ούτε γρήγορα ούτε καθαρά. 
 Βοηθά πολύ αν έχεις ισορροπημένο πρόγραμμα. Είναι πειρασμός, σε εξεταστικές περιόδους, να παραμελήσει κάποιος τον ύπνο, την κίνηση, ακόμη και τη διατροφή. Έτσι όμως αδυνατίζει τόσο το σώμα όσο και ο νους του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εξεταστικής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, είναι καλό να γίνεται ένα διάλειμμα 5-10 λεπτών κάθε ώρα, με ένα μεγαλύτερο διάλειμμα 30 λεπτών κάθε τρεις ώρες. Όσον αφορά τον ύπνο, χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες ανά εικοσιτετράωρο.. Μεγάλες ποσότητες κρεάτων και γαλακτοκομικών μάλλον θολώνουν το νου, ενώ μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ψάρι, φρούτα και λαχανικά, τονώνει τη διάνοια. Είναι καλό να μάθεις να αξιοποιείς τις πρωινές ώρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερη διαύγεια τις πρώτες ώρες μετά από το ξύπνημα, όταν είναι ξεκούραστοι, και άρα αυτές οι ώρες είναι μια χρυσή ευκαιρία για να καλύψεις ύλη.
Μην προσπαθήσεις να καλύψεις ύλη τις τελευταίες λίγες ώρες πριν από την εξέταση. Μάλλον έχεις πετύχει να συγχυστείς και να κουραστείς πρόωρα, παρά να ωφεληθείς. Καλύτερα είναι να φροντίσεις, ώστε να τελειώσεις τη γενική επανάληψη τουλάχιστον δύο μέρες πριν από την εξέταση, ώστε την παραμονή να μπορέσεις να κάνεις μια πολύ σύντομη επισκόπηση ολόκληρης της ύλης· επισκόπηση που να διαρκέσει περίπου δύο ώρες μόνο. Αυτό θα σε βοηθήσει να οργανώσεις στη μνήμη σου όσα έχεις μάθει, ώστε την ώρα της εξέτασης να μπορείς να τα ανακαλέσεις γρήγορα και αποτελεσματικά. Το πρωί της εξέτασης, καλύτερα είναι να μην ανοίξεις καθόλου τα βιβλία σου. Ξύπνα ήρεμα, μη βάλεις καμία σκέψη στο νου σου,  ούτε για την ύλη ούτε για τις συνέπειες τυχόν επιτυχίας ή αποτυχίας και πήγαινε ξεκούραστος στην αίθουσα, με τις πνευματικές σου δυνάμεις ακέραιες. 

Στην αίθουσα:
v  Διάβασε τα θέματα αργά για να καταλάβεις τι ακριβώς ζητάνε. Πάρε βαθιά ανα-πνοή και ξεκίνα πρώτα από ό,τι γνωρίζεις.
v  Προσπάθησε να κάνεις όμορφα γράμματα και όσο μπορείς το γραπτό σου να μην έχει μουτζούρες. Ένα καθαρό γραπτό προδιαθέτει θετικά το διορθωτή.
v  Προσπάθησε να μην αφήσεις καμία ερώτηση αναπάντητη. Ακόμα και αν δεν ξέρεις, σκέψου λογικά και γράψε κάτι.
v  Πριν παραδώσεις το γραπτό ρίξε μια τελευταία ματιά. Πρόσεξε τυχόν ορθογραφικά λάθη και παράδωσέ το.
Όπως και να τα πας μην ξεχνάς ότι η προσπάθεια μετράει.

Καλή επιτυχία!

Ιωάννα Λυτρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας...