Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Καλλιτεχνικά Νέα



Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Φέτος, η Αριστοτέλους έως και την Αρχαία Αγορά αλλά και οι χώροι της Διεθνούς Έκθεσης, στολίζονται για τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων. Ήδη, ένα εντυπωσιακό καρουσέλ και ένα παγοδρόμιο τοποθετήθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ εργασίες γίνονται και στους χώρους της Έκθεσης, όπου ως τις 8 Ιανουαρίου του 2012, θα είναι ανοικτό ένα χριστουγεννιάτικο πάρκο με ποικίλες δράσεις. Ο δήμος Θεσσαλονίκης δε θα στήσει ούτε φέτος τα Χριστούγεννα, το γνωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο, ούτε και το καραβάκι που αποτελούσαν σταθερά στοιχεία της πόλης μας κάθε Χριστούγεννα. Η νέα διοίκηση επέλεξε ένα άλλο μοτίβο, για τη δημιουργία θεματικού πάρκου κατά την περίοδο των Χριστουγέννων στον άξονα της Αριστοτέλους. Στο πλαίσιο αυτό, στην πλατεία Αριστοτέλους, θα υπάρξει η τοποθέτηση φωτεινού πλωτού δέντρου αστεριών μέσα στη θάλασσα, μικρές "σκηνές" για διάφορα δρώμενα, παγοδρόμιο, τρενάκι και καρουσέλ.

Στο χώρο πάνω από τη Μητροπόλεως, υπάρχει ένα "σπίτι δράσης", ένα δημιουργικό εργαστήριο, συστοιχία τεσσάρων δέντρων ώστε να δημιουργούν σκηνικό χριστουγεννιάτικο, καθώς και κουτιού-ταχυδρομείου για τα γράμματα των παιδιών προς τον Άγιο Βασίλη. Επίσης κατά μήκος της οδού Αριστοτέλους έχουν τοποθετηθεί ποικίλα φωτεινά διακοσμητικά και οκτώ ως δώδεκα σπίτια τα οποία θα διατεθούν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στο άγαλμα του Βενιζέλου, έχει ήδη τοποθετηθεί ρόδα, ένα τρενάκι, ένα καρουσέλ και ένα σπίτι δράσης. Επίσης, υπάρχει χώρος συναυλιών και θα γίνει μεγαφωνική εγκατάσταση για ανακοινώσεις και μουσική σχετική με την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καθώς και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και έθιμα. Ένα ακόμη χριστουγεννιάτικο πάρκο έχει ήδη ανοίξει τις πύλες του στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης. Έως και τις 8 Ιανουαρίου, μικροί και μεγάλοι μπορούν να διασκεδάσουν παίρνοντας μέρος στις δράσεις που φιλοξενούνται σε ένα χώρο 16.000 τετραγωνικών μέτρων. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν τη γιγάντια χιονόσφαιρα, όπου θα χιονίζει κάθε μέρα, το στεγασμένο παγοδρόμιο, ένα πάρκο με καρουσέλ, τρενάκι του Αϊ-Βασίλη, συγκρουόµενα και πολλά ακόμη παιχνίδια. Λειτουργούν επίσης σπίτι του Αϊ -Βασίλη, μαγικό μονοπάτι µε την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου, παραμυθάδες, θεματικά εργαστήρια, χριστουγεννιάτικη αγορά με λιχουδιές και χειροποίητα είδη, σκέιτ μπορντ και παιδότοπος, μουσικές σκηνές. Παράλληλα, ο καθένας θα μπορεί να αναγράφει την ευχή του στη μεγάλη κάρτα ευχών, µε την οποία θα επιχειρηθεί να καταρριφθεί το σχετικό ρεκόρ Γκίνες. Οι δράσεις του χριστουγεννιάτικου πάρκου είναι χωρίς χρέωση, µε το εισιτήριο εισόδου (τρία ευρώ ανά άτομο, δύο ευρώ ανά παιδί έως 12 ετών και 2,5 ευρώ το οµαδικό), εκτός από το πάρκο παιχνιδιών και τo παγοδρόμιο. Το πρόγραμμα του χριστουγεννιάτικου πάρκου περιλαμβάνει 60 μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, 20 δημιουργικά εργαστήρια - διαδραστικά παιχνίδια και 15 θεατρικές παραστάσεις-θεάματα.


Και ναι, κοντεύουν Χριστούγεννα! Κόντρα στη μιζέρια των καιρών, οι γιορτές πλησιάζουν και, ευτυχώς, διοργανώνονται εκδηλώσεις… για την υποδοχή τους! Παρά την οικονομική στενότητα οι δήμοι εξακολουθούν να στολίζουν δέντρα, να ανάβουν πολύχρωμα, χαρούμενα φώτα και να διοργανώνουν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Στόχος τους είναι να μας βοηθήσουν να ξεχάσουμε τα προβλήματα, έστω για λίγο, και να νιώσουμε και πάλι παιδιά μέσα σε μια παραμυθένια ατμόσφαιρα..

Συναυλίες

Με τις ακόλουθες συναυλίες, το 2012 μας αποχαιρετά..

Ζωντανή Μαύρη Τρύπα

Εμφανίζονται την 21η Δεκεμβρίου οι Γιώργος Καζαντζής, Βασίλης Λέκκας στις 9 μ.μ. (Βαϊου 5, Λαδάδικα, τηλ. 6949950530 και 2310510081). Στις 22/12/12 και ώρα 9 μ.μ., θα εμφανιστούν οι: Λιζέτα Καλημέρη, Παντελής Θεοχαρίδης, Βασίλης Πρατσινάκης, Μαρία Φραγκούλη. Ακόμη μία συναυλία θα ακολουθήσει στις 27/12 με το Μίλτο Πασχαλίδη, στις 9 μ.μ. Τέλος, το Σάββατο 29/12 στις 21.00, θα επανεμφανιστούν οι: Λιζέτα Καλημέρη, Παντελής Θεοχαρίδης, Βασίλης Πρατσινάκης, Μαρία Φραγκούλη.


Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανόλη Ανδρόνικου 6, τηλ. 2310830538), θα πραγματοποιηθεί συναυλία με Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά κάλαντα σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 21/12/12. Επιπλέον, στις 23/12 θα λάβει χώρα ένα Gala Κλασικής Μουσικής, σε συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου με τους απόφοιτους του Ωδείου Θεσ/νίκης. (Είσοδος ελεύθερη, ώρα: 19.30 – φουαγιέ ΑΜΘ).


Principal

Στο Principal στις 21/12/12 (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310510081), εμφανίζονται οι Παύλος Παυλίδης και Β – Movies.

Βαφοπούλειο

Στο Βαφοπούλειο θα διαδραματιστούν αρκετές συναυλίες. Η αρχή γίνεται από την 22η του Δεκέμβρη, με τη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Κλασικού Ωδείου Ορφανίδου στις 6.30 μ.μ.

Την ίδια μέρα, στις 9 μ.μ., θα ακολουθήσει και η Χριστουγεννιάτικη συναυλία από τη Χορωδία του Βαφοπουλείου Πνευματικού. Στη Βαφοπούλου 3 (τηλ. 2310424132), η μπάντα του δρόμου του Κρουστόφωνου θα παρουσιάσει ένα χριστουγεννιάτικο happening στις 27-28/12 και ώρα 8 και 11.30 μ.μ. αντίστοιχα, με τίτλο: «Παρέλαση με Κρουστά». Θα ακούσουμε επίσης, το Σάββατο 29/12 και ώρα 8.30 μ.μ., μελωδίες από το μουσικό σχήμα “Xmas Fun Band”.

Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υποδέχεται το έτος 2013 με ευχάριστες διάσημες αμερικάνικες μελωδίες από μιούζικαλ, συμφωνική τζαζ και κινηματογραφική μουσική.
Η συναυλία αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής 1/1/2013. Για περισσότερες πληροφορίες: 2310-236-990, 2310-241-007.

Θέατρο

Παραστάσεις, μιούζικαλ και όχι μόνο..

Βαφοπούλειο

Στις 21/12, η θεατρική ομάδα του 19ου Γυμνασίου Θεσ/νίκης, παρουσιάζει παραμύθια των Χριστουγέννων, στις 10 π.μ.

Την ίδια μέρα, στις 7.30 μ.μ., θα παρουσιαστούν από το δημοσιογράφο Λευτέρη Κογκαλίδη, «Τα Χριστούγεννα στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη». Μια πολιτιστική βραδιά με τίτλο: «Είμαστε όλοι μαζί», θα γίνει την 23η Δεκεμβρίου, από το σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης με τη χορωδία και το χορευτικό του Συλλόγου. Θεατρικό δρώμενο από τους Facta non verba, σε κείμενα – ποίηση Μπέττης Μάλλιου και σκηνοθεσία Ελένης Σταματοπούλου. Ώρα 6 μ.μ.

Την Παρασκευή και ώρα 6.30 μ.μ., μια παράσταση θεάτρου σκιών θα κάνει την εμφάνισή του από τον καραγκιοζοπαίχτη Δημήτρη Καρόγλου.



Μέγαρο Μουσικής

Η παράσταση “CHICAGO” θα διαδραματιστεί από την Κυριακή 30 εώς και την 5η Ιανουαρίου (ίσως και περισσότερο).

Η Ελληνική Θεαμάτων, με δικαιολογημένη υπερηφάνεια, παρουσιάζει το «CHICAGO» το επονομαζόμενο «Rolls Royce των musicals» από την Κυριακή 30 Δεκεμβρί0υ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ ανεβαίνει σε απόδοση και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού και ενορχήστρωση - μουσική διδασκαλία Αλέξη Πρίφτη, μ’ ένα λαμπερό καστ ηθοποιών: Σμαράγδα Καρύδη, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Αντώνη Λουδάρο και σε ρόλο έκπληξη η Μαρινέλλα!

HECTOR BERLIOZ: ΟΙ ΤΡΩΕΣ

Θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Σάββατο και ώρα: 19:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2). Όπερα σε πέντε πράξεις σε λιμπρέτο του Hector Berlioz, βασισμένο στην Αινειάδα του Βιργίλιου. Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους. [Η προβολή μαζί με το διάλειμμα διαρκεί περίπου 5,5 ώρες και οι τιμές εισιτηρίων είναι: 20€, 15€ (μαθητικό-φοιτητικό)]


«Ο κατά φαντασίαν ασθενής»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Η ξεκαρδιστική κωμωδία του Μολιέρου, με το μεγάλο πρωταγωνιστή του θεάτρου και του κινηματογράφου, Γιώργο Κωνσταντίνου, θα παρουσιαστεί στην Εται-ρεία Μακεδονικών Σπουδών, από το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012.
Καλίνη Ελβίρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας...