Σε μια εποχή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν μείωση του καπνίσματος, εμείς οι Έλληνες σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είμαστε πρώτοι στους καπνιστές καθώς το 38,4% του πληθυσμού άνω των 15 ετών καπνίζει. Η μικρή μείωση των ανδρών καπνιστών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια υπεραναπληρώθηκε από τη μεγάλη αύξηση των γυναικών καπνιστριών.
Η διακοπή του καπνίσματος στις μεγαλύτερες ηλικίες (πιθανόν λόγω της εμφάνισης προβλημάτων) που έχει επιτευχθεί, δεν οδηγεί στη μείωση των καπνιστών, γιατί σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες καταγράφεται μεγάλη αύξηση του καπνίσματος στις ηλικίες 15 - 18 ετών.
Το κάπνισμα μεταξύ των εφήβων είναι συχνότερο στην εποχή μας, αφού σύμφωνα με μελέτες τα Ελληνόπουλα ξεκινούν να καπνίζουν από την ηλικία των 12 - 13 ετών και το 13% των εφήβων δηλώνουν τακτικοί καπνιστές.
Γνωρίζουμε πλέον ότι η νικοτίνη που περιέχεται στα τσιγάρα είναι εθιστική και εξαρτησιογόνος ουσία και ότι στην τρυφερή ηλικία των 12 - 13 ετών λίγα τσιγάρα την ημέρα μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες.
Οι κυριότερες ζημιές που προκαλεί το τσιγάρο σε ένα καπνιστή είναι οι εξής:
- Κιτρινισμένα δόντια και γρήγορη ρυτίδωση του δέρματος.
- Διάφορες μορφές καρκίνου στο πνεύμονα, την καρδιά και στα αγγεία.
- Βρογχίτιδα, Βρογχοπνευμονία.
- Αναπνευστικά προβλήματα.
- Κυκλοφοριακά προβλήματα (το αίμα μας αρχίζει να γίνεται πιο πηχτό και "μπλοκάρει".
- Στομαχικό έλκος.
- Γενικότερα το τσιγάρο, επιβαρύνει την υγεία, μειώνει τη σωματική και την πνευματική απόδοση, στο διάβασμα, αν είναι μαθητής, η στην δουλειά , αν είναι ενήλικος καπνιστής
Όλγα Ζάπρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας...