Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

17η Νοεμβρίου



Τίμησε και φέτος το σχολείο μας την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου.

Στις 16 Νοεμβρίου παρακολουθήσαμε τη γιορτή στο αμφιθέατρο του σχολείου την ευθύνη της οποίας είχαν οι καθηγήτριες Σπυρίδου Μαρία και Φράγκου Βασιλική.

Διαβάστηκαν ποιήματα και παράλληλα τα παιδιά της χορωδίας τραγούδησαν γνωστά τραγούδια. Επίσης προβλήθηκαν σχετικά βίντεο. Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν συγκινητική. Ήταν μία γιορτή που θα μας μείνει αξέχαστη! Φωτογραφίες και ταινίες από τη γιορτή μπορείτε να δείτε στον ιστοχώρο του σχολείου.


Ανθή Τσακίρη

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

6ο ΔΙΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ


Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου και ώρα 10 το πρωί στο Καυτατζόγλειο στάδιο 15 ενορίες ήρθαν αντιμέτωπες στο πρωτάθλημα στίβου. Το βραβείο ήταν ένα κύπελλο που θα το έπαιρνε η ενορία με τις περισσότερες συμμετοχές.
Η ενορία της Λαοδηγήτριας την οποία υποστηρίζαμε πάνω από 20 παιδιά έκανε το τεράστιο κατόρθωμα να βγει 5η στις συμμετοχές και κέρδισε:
2 χρυσά, που τα κέρδισε η Λυτρίδου Χριστίνα στην αντοχή και στο τρέξιμο κοριτσιών Γυμνασίου και Λυκείου.
3 αργυρά μετάλλια από τα οποία το 1ο στο άλμα εις ύψος για κορίτσια Γυμνασίου και Λυκείου, που το κέρδισε η Λυτρίδου Ιωάννα, το 2ο στο τρέξιμο για μικρά παιδιά, που το κέρδισε ο Σαμαράς Αργύρης και το 3ο στο στίβο για κορίτσια Δημοτικού που το κέρδισε η Ποθητού Ευαγγελία.
Επίσης κερδίσαμε 1 χάλκινο, που το κέρδισε η Λυτρίδου Ιωάννα, στην αντοχή κοριτσιών Γυμνασίου και Λυκείου.
Μας έδωσαν για ενθύμιο ένα καπέλο και για τα παιδιά που διαγωνίζονταν ένα μπουκάλι νερό και κάτι για να φάνε.
Ήταν μία εμπειρία που θα ήθελα να ξαναζήσω και ελπίζω να γίνει Πρωτάθλημα Στίβου και του χρόνου και αυτή τη φορά να νικήσουμε.


ΑΝΘΗ ΤΣΑΚΙΡΗ

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΑΣ ΚΡΥΩΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ...

-Γιατί ο καίσαρας φορούσε σεντόνια;
Γιατί ήταν μήνας Ιούλιος.

-Πως πέθανε η τελευταία πόντια αρκούδα;
Αντί να πέσει σε χειμερία νάρκη έπεσε σε γερμανική!

-Γιατί οι ξανθιές δεν κρατάν το κινητό ανάποδα;
Γιατί τους πέφτουν οι μονάδες.

-Πως λέγεται ο DJ φίλος του Asterix;
In-the-mix!

-Τι λέει ένας ανθρωποφάγος σε μια έγκυο γυναίκα;
Kinder έκπληξη

-Τι λέει ένας ανθρωποφάγος σε έναν που τρέχει;
Fast food!

-Τι κοινό έχει μια ξανθιά με ένα μπουκάλι μπύρας;
Είναι και τα 2 άδεια!

-Πως λέγεται ο φαντάρος με πορτοκαλί στολή;
Φανταρίνι

-Mεθισμένος σε σουβλατζίδικο:
-Γύρο απ΄ όλα
-Πίτα;
-Άσε λιώμα!!

ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΤΙΝΟΥ

31 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης



Η 31η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα ορόσημο για τα σύγχρονα νοικοκυριά καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Η λέξη αποταμίευση είχε πρωτεύοντα ρόλο στους σημερινούς υπερήλικες, καθώς αποτελούσε το μοναδικό τρόπο εξασφάλισης μιας καλύτερης μελλοντικής ζωής. Η θέσπιση της εορτής προήλθε από την ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

Το μήνυμα της ημέρας είναι πως η αποταμίευση κάνει καλό, ακόμα και αν δεν είναι μεγάλο το ποσό που βάζουμε στην άκρη. Σε μια εποχή που η αποταμίευση γίνεται όλο και δυσκολότερη, αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστούμε πως αυτά τα χρήματα θα μας φανούν περισσότερα κάποια στιγμή.

ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΤΙΝΟΥ ΟΛΓΑ ΖΑΠΡΗ

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Εμπειρίες Απελευθέρωσης






Φέτος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου συνέπεσε με την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Με την πρωτοβουλία του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, ώστε να τιμηθεί η ημέρα, διοργανώθηκε η "γιορτή της σημαίας: στα βήματα των ελευθερωτών". Ήταν η αναβίωση των ημερών και των ιστορικών γεγονότων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1912. Στην αναπαράσταση συμμετείχαν εύζωνες, λόχοι της σχολής Ευελπίδων, δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ ακολουθούσαν πεζοπόρα τμήματα του στρατού, της Φιλαρμονικής και έφιπποι με στολές εποχής σε 21 περίπου άλογα. Οι σημαιοφόροι Γυμνασίων και Λυκείων παραβρέθηκαν μόνο στην ανύψωση της σημαίας στον Λευκό Πύργο. Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω το Γυμνάσιο μας και από το 3ο Λύκειο εκπρόσωπος ήταν ο Νίκος Παπαδόπουλος.

 
Όλοι οι σημαιοφόροι περιμέναμε έξω από τη Λέσχη αξιωματικών. Κατόπιν ακολουθώντας το άγημα με την σημαία που προοριζόταν να υψωθεί στον Λευκό Πύργο, παραταχθήκαμε μπροστά του, ενώ το άγημα συνέχισε. Ακολούθησε η πανηγυρική έπαρση της σημαίας, στο μνημείο του Λευκού Πύργου, η οποία συνοδεύτηκε από κανονιοβολισμούς, από πεδινή πυροβολαρχία, και από βολές πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία έχουν αγκυροβολήσει από την προηγούμενη μέρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η συμμετοχή του κόσμου όταν ψάλθηκε ο εθνικός ύμνος.

Στη συνέχεια, οι σημαιοφόροι πήγαμε στην οδό Τσιμισκή για την μαθητική παρέλαση, η οποία πραγματοποιήθηκε κανονικά και με περισσότερους από πέρσι παρευρισκόμενους.

 
Σε φρούριο είχε μετατραπεί η Θεσσαλονίκη για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, προκειμένου να μην επαναληφθεί η εικόνα του 2011, όταν τελικά ακυρώθηκε η παρέλαση και ο Πρόεδρος αποχώρησε.

Η πρόσβαση στο χώρο συγκέντρωσης των συμμετεχόντων ήταν δύσκολη ενώ οι γονείς, οι συγγενείς και οι θεατές έπρεπε να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να μας παρακολουθήσουν, γιατί είχαν αποκλειστεί τρία τετράγωνα από την Αστυνομία. Βέβαια, χάρη σε αυτά τα μέτρα της Αστυνομίας η παρέλαση πραγματοποιήθηκε, με βροχερό καιρό μεν, χωρίς όμως σημαντικά επεισόδια. 


Ιωάννας Λυτρίδου


Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ο Felix Baumgartner και το Red Bull Stratos Project


Ο Μπάουμγκάρτνερ γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1969 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο, εντάχθηκε και εκπαιδεύτηκε στις ειδικές δυνάμεις του αυστριακού στρατού, με τις οποίες έκανε πρακτική εξάσκηση στην πτώση με αλεξίπτωτο με προσγείωση σε μικρή περιοχή-στόχο.

Το 1999 ο Μπάουμγκάρτνερ πέτυχε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ, αυτό για την υψηλότερη πτώση με αλεξίπτωτο από κάποιο κτίριο ή άλλη σταθερή δομή (BASE jump), πέφτοντας από έναν από τους Πύργους Πετρόνας στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

Τον Ιούλιο του 2003 εξασφάλισε μία πρωτιά διασχίζοντας με πλάγια πτώση τη Μάγχη, χρησιμοποιώντας μία ειδικής κατασκευής πτέρυγα (SKYRAY) από ανθρακονήματα.

Ο Μπάουμγκάρτνερ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έπεσε από το ολοκληρωμένο Υδραγωγείο Μιλλώ στη Γαλλία, στις 27 Ιουνίου 2004.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2007 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έπεσε από το παρατηρητήριο του 91ου ορόφου του τότε υψηλότερου ολοκληρωμένου ουρανοξύστη στον κόσμο, του Ταϊπέι 101 στο Ταϊπέι της Ταϊβάν.

Τον Ιανουάριο του 2010 αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι ο Μπάουμγκάρτνερ προετοιμαζόταν με μία ομάδα επιστημόνων και τη χορηγία της εταιρείας Red Bull για να επιχειρήσει την υψηλότερη ελεύθερη πτώση στην Ιστορία, από τη στρατόσφαιρα. Το όλο εγχείρημα έγινε γνωστό ως "Red Bull Stratos Project".

Στις 15 Μαρτίου 2012 ο Μπάουμγκάρτνερ πραγματοποίησε την πρώτη από δύο δοκιμαστικές πτώσεις, από υψόμετρο 21.818 μέτρων. Κατά τη διάρκειά της βρισκόταν επί 3 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα σε ελεύθερη πτώση (πριν δηλαδή ανοίξει το αλεξίπτωτο), φθάνοντας σε ταχύτητα πάνω από 580 χιλιόμετρα την ώρα. Συνολικά, η πτώση διήρκεσε περίπου 8 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα, ενώ ο Baumgartner έγινε μόλις ο τρίτος άνθρωπος στην ιστορία που έπεσε με αλεξίπτωτο από ύψος άνω των 13,5 μιλίων.

Στις 25 Ιουλίου 2012 ο Μπάουμγκάρτνερ ολοκλήρωσε και τη δεύτερη δοκιμαστική πτώση, από υψόμετρο 29.456 μέτρων. Χρειάσθηκε περί τα 90 λεπτά για να φθάσει στο υψόμετρο-στόχο και η ελεύθερη πτώση του έφθασε τα 3 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα πριν ανοίξουν τα αλεξίπτωτά του.

Το κορυφαίο κατόρθωμα 



Η απογείωση του αεροστάτου, γεμάτου με ήλιο, είχε αρχικώς προγραμματισθεί για τις 9 Οκτωβρίου 2012, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τελικά, το εγχείρημα έγινε στις 14 Οκτωβρίου 2012 και ο Μπάουμγκάρτνερ προσγειώθηκε στο ανατολικό Νέο Μεξικό μετά από πτώση από ύψος-ρεκόρ 39.045 μέτρων. Με βάση τα ανεπίσημα στοιχεία, ο αλεξιπτωτιστής δημιούργησε επίσης νέες παγκόσμιες επιδόσεις για την υψηλότερη επανδρωμένη πτήση αεροστάτου (το ίδιο υψόμετρο των 39.045 μέτρων) και, το σημαντικότερο, τη μεγαλύτερη ταχύτητα ελεύθερης πτώσεως ανθρώπου: 1.342 χιλιόμετρα ανά ώρα, κάτι που τον κατέστησε τον πρώτο άνθρωπο που έσπασε το φράγμα του ήχου έξω από σκάφος ή όχημα. Υπήρξε πάντως και ένα τέταρτο επιδιωκόμενο ρεκόρ που ο Μπάουμγκάρτνερ δεν κατόρθωσε να καταρρίψει: αυτό της διάρκειας ελεύθερης πτώσης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ;





Ρατσισμός είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής της καταγωγής.


Ο σύγχρονος ρατσισμός όμως δεν περιορίζεται μόνο στις φυλετικές διακρίσεις. Έτσι εκτός από το φυλετικό ρατσισμό υπάρχει:


ο κοινωνικός ρατσισμός, δηλαδή η εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι πρώην φυλακισμένοι, οι ναρκομανείς, και άλλες κοινωνικές ομάδες.

• ο εθνικός ρατσισμός, δηλαδή η αντίληψη ότι ένα έθνος είναι ανώτερο από τα άλλα.

• ο θρησκευτικός ρατσισμός, δηλαδή η αντίληψη ότι μία θρησκεία είναι η μόνη αληθινή και πρέπει να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων.

• ο ρατσισμός των αναπτυγμένων κρατών σε βάρος υπανάπτυκτων, όπως ο ρατσισμός σε βάρος των χωρών του τρίτου κόσμου.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ;


-Οικονομικοί λόγοι
-Έλλειψη παιδείας
-Οικονομικά και πολιτικά προβλήματα
-Επιθυμία ατόμων και λαών για απόκτηση δύναμης και εξουσίας.
-Ηθική εξαχρείωση
-Προκαταλήψεις
-Εθνικιστικά αίτια

Ράνια Λαζαρίδου